normarjer.nl 


                                                                 

 

Zeilen  

ZEILEN IS:
Een manier om nat, koud en moe te worden terwijl je er extreem lang over doet om ergens te komen waar je helemaal niet heen wilde. De duurste manier om van gratis energie gebruik te maken. Het zelfde als met je kleren aan onder een koude douche briefjes van 1000 verscheuren.

OVER HET HEBBEN VAN EEN BOOT:
Een ingewikkelde manier om geld in het water te gooien Als ik geen boot had was ik miljonair. Koop een boot en werk je dood. In de watersportwinkel is uw daalder een gulden waard

OVER NAVIGATIE:
Ik heb geen windmeter nodig: ik vraag het aan mijn buurman en deel zijn antwoord door twee. Laveren heb ik al doende geleerd: op de terugweg uit de kroeg.

ZEILEN DOEN WE OP:
het
Veerse Meer. Het Veerse Meer ligt in Zeeland, boven Walcheren en Zuid Beveland en onder Noord Beveland. Vroeger was het een zee, maar in de 60-er jaren is deze voormalige zeearm afgesloten middels een dam, genaamd de Veersedam. We zeilen vanaf camping de Witte Raaf, deze is gelegen in de onderste punt van het Veerse Meer. Een ideaal startpunt, want je kan altijd het vaardoel bepalen aan de hand van de windrichting. Het Veerse Meer is geschikt voor recreatief en sportief varen. Mede door de aanwezigheid van verschillende eilandjes is het leuk om dagtripjes te maken.
______________________________________________________________________________________________________
De door ons gezeilde boten:

Catyak

Catamaran van Tabur. Dit is een jeugdcatamaran met 1 zeil. Ideaal voor 10 - 13 jarigen. Leuke boot om in te leren zeilen. Niet kapot te krijgen omdat het gebruikte materiaal ABS is. Een nadeel is het moeilijk overstag gaan, maar dit geldt voor alle catamarans.
   
     Martin zeilt met zijn Catyak (1975)          

 

Kolibri

Een tweepersoons zeilboot van 3,65 meter lang, met fok en grootzeil. Een boot van polyester met een steekzwaard. De mast is deelbaar. Een makkelijk te zeilen boot voor jong en oud.
      
Een boot moet ook onderhouden worden

 

4.45

Een tweepersoons wedstrijdboot, met fok, grootzeil, spinnakeren trapeze. Schitterende boot. Hoe meer wind hoe leuker. Vanwege de vlakke bodem gemakkelijk in plané te krijgen. Zoals de naam al zegt, is de lengte natuurlijk 4,45 meter. Deze boot was, vanwege de dubbele bodem met zelflozers, ook geschikt om door de branding te zeilen. Een 4.45 is net zo snel als een (meer bekende) 420. Alleen kan je met een 4.45 langer doorgaan. Het harder het waait hoe mooier het gaat. Bij windkracht 6 en hoger hoeft de trapeze niet meer gebruikt te worden. De boot ligt dan helemaal vlak. De kans dat hij uit het roer loopt is dan wel aanwezig.
    
Martin en Norma in de 4.45 op het Veerse Meer         

 

Nauta 490

Vanwege gezinsuitbreiding werd er bijna niet meer met de 4.45 gezeild. Er moest dus een familieboot komen. Een Nauta 490 is een imitatie Volksboot met een lengte van natuurlijk 4,90 meter. Dit was onze eerst zeilboot waar ook een buitenboordmotor aan zat. Een Nauta 490 heeft een fok en een grootzeil, een stalen klapzwaard en voor de liefhebbers een trapeze aan beide kanten. Dit was ook onze eerste boot, die we in het water, aan een steiger lieten liggen.
 
Nauta 490, de laatste pruttels van de buitenboordmotor

 

 

Optimist

Jeremy heeft voor zijn zevende verjaardag een Optimist gekregen. Een ideaal bootje, om in te leren zeilen. Hij heeft twee zeilen, een wedstrijdzeil en een zeil om met veel wind te zeilen. Maar Jeremy vindt het spectaculairder om met z’n pa mee te gaan op de catamaran. Toen Jeremy 10 was ging hij niet meer graag zeilen met de Optimist. Hij vaart nu met een rubberboot met 2 pk motor.

Jan            -Optimist-          Norma en Jeremy   

 

5.2

Zoonlief werd 9 jaar en ook hij vond het leuk om mee te varen op de catamaran die een vriend van ons had. We konden de Nauta 490 verkopen en de vriend wilde zijn catamaran wel aan ons verkopen. De naam van deze boot: 2 Heavy 2 Handle.
Een Nacra 5.2 is een redelijk stabiele catamaran met twee steekzwaarden. Deze zwaarden zorgen voor goede kruiseigenschappen en de trimmogelijkheden zijn beter dan bij een cat zonder zwaarden. Maar ze hebben ook nadelen. Uit eigen ervaring kunnen we melden dat de schade groot is als je met grote snelheid op een onder water staande paal knalt. De lengte van de rompen is 5,20 meter en de breedte is 2,40 meter. Het zeiloppervlak is 20,40 . Hij heeft een Fok en een grootzeil en aan weerskanten twee trapezes. Tot windkracht 7 is deze boot goed te varen. Door zijn lengte en drijfvermogen heeft deze boot zelfs bij veel wind weinig duikneigingen. Over de kop zal hij daarom niet snel gaan.
 
Martin, Jeremy en Guido klaar voor vertrek.                                      

 

Meer Nacra-foto’s, klik hier