normarjer.nlSkiën

 

Onze wintersportfoto’s

Skiën is één van onze favoriete bezigheden in een wintervakantie. Na jaren geskied te hebben in Oostenrijk (Auffach,Wildschönau in Tirol), hebben we de overstap gemaakt naar Frankrijk (La Norma, in de Savoie) en in 2004 zelfs naar Andorra. Martin is begonnen met skiën in 1977 in Oberau (Wildschönau), Norma in 1988 in Auffach (Wildschönau) en Jeremy in 1996 in Auffach.

Wildschönau is een dal in Tirol (Oostenrijk). Dit dal begint bij de plaats Wörgl. In dit dal liggen de plaatsen: Niederau, Oberau en Auffach. Elke plaats beschikt over een skigebied. Auffach heeft het mooiste skigebied, met de meeste zon.
                                                                     
Door de ligging van de pistes en door de afwezigheid van rotsstenen op de piste kan hier al geskied worden met een minimale hoeveelheid sneeuw. Dit gebied is ook zeer geliefd bij de Duitsers uit de omstreken van München. Sommigen hebben er een tweede huis en velen komen er in de weekenden skiën. De sfeer in Wildschönau is gemoedelijk. De inwoners zijn vriendelijk. Velen verhuren kamers met ontbijt, of appartementen. De reis er naartoe is gemakkelijk, via de Duitse autobanen naar de grensovergang Kusten. Hier de weg volgen richting Innsbruck. Na een kwartiertje bij Wörgl de autobaan verlaten en via Wörgl het dal Wildschönau inrijden. De plaatsjes liggen in de volgorde, zoals ze hierboven staan.
Er zijn ook een paar nadelen aan dit skigebied.
- De geringe hoogte, de plaatsjes liggen op zo'n 900 meter en de pistes gaan tot maximaal 2000 meter.
- De drukte, vooral in de weekenden. Hierdoor ontstaan er wachttijden bij de liften.
- Door de ligging van de meeste pensions, hotels en appartementen moet de auto, of bus gebruikt worden om de pistes te bereiken.

La Norma is een plaatsje in de Franse Alpen. Het ligt in de Haute Maurienne-Vanoise (Savoie). La Norma is een zeer kindvriendelijk dorpje, gelegen op 1350 meter. De skipistes gaan tot 2750 meter. Het is geen betondorp, zoals verschillende andere Franse skiplaatsen.
                                                                 
 Jeremy op de piste van La Norma

Het
kleine centrum is autovrij. In La Norma heb je de auto dan ook niet nodig. Je komt aanrijden en parkeert de auto op een parkeerplaats in de buurt van je appartement. De rest van de vakantie gebruik je de auto niet meer, tenzij je een keer naar het dal wilt. La Norma is als een halve maan rond de skiliften gebouwd. Vanuit alle appartementen loop/ski je zo naar de liften. De pistes hebben een totale lengte van 65 km. Er zijn 18 liften, 1 cabine, 6 stoeltjes en 11 sleepliften. Er staan verschillende sneeuwkanonnen. Kinderen kunnen na het skiën nog heerlijk spelen en sleeën in het dorp.

                                                                 
La Norma vanuit de lift

De weg naar La Norma is makkelijk te rijden. Je gaat via de Franse tolwegen naar Lyon. Na Lyon wordt de weg naar Chambéry en Albertville gevolgd. Voor Albertville de weg richting de Tunnel du Fréjus en Modane nemen. Door Modane rijden en over de korte bergpas naar La Norma rijden.
Een nadeel is, dat de verschillende sleepliften verouderd zijn, je wordt er gelanceerd. De hoogste twee hebben als bijnaam:
"Notenkraker" 
                       


   

Jeremy                                  Norma                                Martin

Andorra
In de voorjaarsvakantie 2004 zijn we voor het eerst naar Andorra geweest, naar de plaats Encamp. We hebben nog nooit zulke mooie pistes gezien. De Gebieden Pas de LaCasa, Soldeu en El Tarter waren dit jaar voor het eerst met elkaar verbonden. Dit leverde ongeveer 200 km pistes op. We gingen elke dag met een 24 persoons gondel naar boven, naar Funicamp. Helaas was het deze week niet zulk mooi weer, weinig zon en erg koud (-16o C).

We zijn met de bus naar Andorra gegaan. De reis viel erg mee en is zeker ook goed te doen met eigen auto. Vanuit Zeeland, via Antwerpen naar Parijs. Na de Parijs de tolweg richting Limoge en Toulouse.

  Jeremy en Norma

    Funicamp

Ski-onderhoud
Het is belangrijk, dat ski’s goed onderhouden worden. Ze moeten voor elke vakantie worden geslepen en gewaxt. Ook moet de instelling van de bindingen worden gecontroleerd en moeten de bindingen worden gereinigd en ingespoten met een smeermiddel. Stel bindingen nooit zelf af, maar laat dit door een specialist doen.
Het slijpen kan je bij conventionele ski’s gemakkelijk zelf doen. Slijpen wordt gedaan met een speciale kantenvijl. Voor ski’s met hangende kanten moet je beschikken over een verstelbare kantenvijl. Het voorste en achterste gedeelte van de kanten mag niet scherp zijn, anders kan je geen bochten maken. De voorste 20-25 cm en de achterste 10-15 cm moeten worden bot gemaakt met schuurpapier. Carve-ski’s kan je niet zelf slijpen, deze moet je door een specialist met speciale apparatuur laten slijpen. Alle ski’s kan je zelf waxen. Dit doe je met een oud strijkijzer en skiwax. Zet het strijkijzer niet te heet, want dan verbrand de wax. De overtollige wax moet worden verwijderd met een speciale schraper. Vergeet niet de middengroef leeg te halen. Er mag geen wax op de stalen kanten zitten.

Onze wintersportfoto’s